Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz słodkości i szukasz pomysłów na desery, które możesz przygotować dla siebie i swoich bliskich? Świetnie się składa, bo mamy coś w sam raz do kawy, herbaty lub na osłodę po posiłku. Poznaj nasz przepis na pyszne cukierki kawowe skąpanej w polewie czekoladowej.
To pomysł na deser w sam raz dla zabieganych fanów słodkości. Kawowe cukierki, które przygotujesz w kilka chwil z łatwo dostępnych składników. Na początek połącz mleko skondensowane z masłem i chwilę podgrzewaj, następnie rozpuść kawę w likierze i dodaj do pozostałych składników. Mieszaj, aż do momentu, gdy masa będzie odchodzić od ścianek garnka lub rondelka. Teraz przełóż masę do natłuszczonego naczynia i wystudź (z chłodnej masy łatwiej będzie Ci formować cukierki). Nadaj kształt swoim cukierkom kawowym i na koniec zanurz je w rozpuszczonej czekoladzie. My proponujemy czekoladę deserową, ale świetnie sprawdzi się tu też czekolada mleczna lub biała – wybierz swoją ulubioną wersję.
Tak przygotowane cukierki kawowe odkładaj na folię aluminiową i poczekaj, aż czekolada zastygnie. Teraz już możesz z przyjemnością sięgnąć po domowe słodkości.
Połącz mleko skondensowane z masłem, przelej masę do rondelka i podgrzewaj na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Rozpuścić kawę w likierze i dodaj do mleka z masłem. Mieszaj, aż masa zacznie odchodzić od rondelka.
Całość przełóż do natłuszczonego naczynia i wystudź. Następnie uformuj kulki i zanurzaj je w rozpuszczonej czekoladzie.
Cukierki ułóż na folii aluminiowej i poczekaj, aż wyschną. Kiedy będą gotowe, zdejmij je z folii aluminiowej i ułóż na talerzu.