Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinie umyć i pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm (nie obieramy ze skórki). Można użyć zarówno zielonej, jak i żółtej cukinii, a także kabaczka.
Każdy plasterek posypać ziarenkami z obu stron, układać je jeden na drugim.
Cukinię odstawiamy na 15-30 minut, tak aby puściła sok. Następnie sok ten należy odlać, a cukinię lekko odcisnąć.
Z jajek i mąki należy zrobić gęste ciasto a'la naleśnikowe. Nie solić, ponieważ sama cukinia jest już słona.
Każdą cukinię zanurzamy w cieście, tak aby była nim szczelinie "oblepiona".
Smażyć na rozgrzanym oleju, aż placuszki będą rumiane.