Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Okazuje się, że marynata z oliwy, czosnku, soli i pieprzu to nie jedyny sposób na to, by przyrządzić pyszną, wegetariańską cukinię z grilla. Z tym smakowitym warzywem dobrze będą komponowały się również inne przyprawy. Choć cukinia z grilla - przepis zakłada jej marynowanie, to jednak możemy przygotować ją na wiele, innych sposobów. Przede wszystkim cukinia będzie świetnie komponowała się z przyprawami ziołowymi. Przed wrzuceniem jej na grilla, można natrzeć ją oliwą z oliwek, a następnie obtoczyć w suszonej bazylii, tymianku oraz czosnku. Z kolei, jeśli zależy nam na nieco pikantniejszym i bardziej wyrazistym smaku, wówczas możemy w plasterku cukinii wykonać drobne nacięcia i umieścić w nich kawałki chili. Jak więc widać, możliwości doprawienia cukinii mamy niezwykle wiele!
Wariant z mozzarellą!
Jeśli same, grillowana krążki cukinii nie zaspokoją naszych potrzeb smakowych, wówczas możemy zdecydować się na wariację tego dania w towarzystwie włoskiego sera mozzarella! Pamiętajmy jednak, że w tym wypadku sposób przygotowania i grillowania samego warzywa będzie nieco odmienny. Przede wszystkim, cukinię doprawiamy, a następnie układamy na kawałkach folii aluminiowej. Następnie układamy na krążkach plastry sera mozzarella i szczelnie zamykamy "sakiewkę". Taka cukinia z grilla w folii aluminiowej i z dodatkiem pysznego sera na długo zostanie w naszej pamięci!
Cukinia z grilla - z czym ją podawać?
Grillowane krążki cukinii w przyprawach są smaczne i aromatyczne. Jednak nie oznacza to, że nie możemy dobrać do nich dodatków, które jeszcze bardziej to danie urozmaicą. Ciekawym pomysłem na podanie cukinii z grilla jest wykorzystanie masła czosnkowo - bazyliowego. Można przygotować je samodzielnie. Wystarczy do masła - w temperaturze pokojowej - dodać posiekaną bazylię, a także czosnek, sól i pieprz. Po wymieszaniu, całość należy uformować w rulon i włożyć do lodówki. Następnie, krążek takiego masła można ułożyć na cukinii, która dopiero do została zdjęta z grilla. Szybko się ono rozpuści, a także nada cukinii wyjątkowego posmaku. Kolejną propozycją może być serwowanie cukinii z grilla z dodatkiem różnorodnych sosów i dipów. Świetnie sprawdzi się np. klasyczny, grecki sos tzatziki, czy gotowy dip z jalapeno. Warto zauważyć, że w towarzystwie pieczonych ziemniaków lub frytek, cukinia z grilla sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale także smakowite danie główne. Taki posiłek jest szybki, prosty, a także sprawdzi się na każdą okazję!
Drobno posiekany czosnek połącz z oliwą, solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Cukinię przetnij na 4 części i ponakłuwaj widelcem. Wysmaruj dokładnie marynatą.
Odstaw na 30 minut.
Ułóż cukinie wraz z marynatą na ruszcie i grilluj przez około 10 minut z każdej strony, aż cukinia będzie lekko brązowa, miękka, ale i dość jędrna.