Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Lubisz dania inspirowane kuchnią indyjską i szukasz czegoś nowego? Mamy dla Ciebie przepis na egzotyczne curry wegetariańskie z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Każda łyżka tego dania to podróż do orientalnych smaków – i to bez grama mięsa. Rozkoszuj się nim i koniecznie sprawdź ten przepis.
Kremowe curry wegetariańskie z batatami i dynią dla fanów kuchni świata
To danie łączy w sobie wiele smaków i tekstur, a wszystko za sprawą składników, które świetnie do siebie pasują. Bazą są słodkie ziemniaki – bataty, taro, czyli egzotyczny ziemniak wykorzystywany często w orientalnych przepisach, a do tego m.in. dynia, tofu, groszek, mleko kokosowe i przyprawy podkreślające charakter potrawy. Mleko kokosowe łagodzi ostrość i dodaje kremowości. Gotowe wegetariańskie curry warto posypać posiekaną kolendrą i płatkami chilli. Świetnym dodatkiem do curry będzie ugotowany ryż jaśminowy lub drobny makaron.
Jeśli chcesz przygotować curry wegetariańskie – przepis już na Ciebie czeka. Z łatwością możesz go dopasować do tego, co lubisz, dodając inne warzywa lub zamieniając tofu na podsmażonego kurczaka lub krewetki.
Obierz słodkie ziemniaki, taro, kasztany wodne i dynię, umyj, odsącz, a następnie pokrój w kostkę o boku około 3 cm. Należy pamiętać, że przygotowując taro należy wymieszać odrobinę soli z wodą, następnie włożyć taro do garnka i podgrzewać na dużym ogniu, aż woda się zagotuje, następnie wyjąć taro i odstawić do ostygnięcia przed obieraniem.
Obierz cebulę, podsmaż ją na odrobinie oleju, następnie dodaj 1 opakowanie curry i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu, żeby curry się nie przypaliło!
Następnie do garnka z przyprawami curry wlej mleko kokosowe i zagotuj na średnim ogniu. Podczas gotowania pamiętaj o częstym mieszaniu. Gdy mleko kokosowe się zagotuje, dodaj kasztany wodne, groszek i taro. Podgrzewaj, aż woda ponownie się zagotuje, około 1-2 minut, następnie dodaj dynię i słodkie ziemniaki. Teraz delikatnie mieszaj, żeby nie zmiażdżyć ziemniaków.
Gdy curry ponownie się zagotuje, dodaj MAGGI i sos sojowy, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Gdy składniki się ugotują, dodaj podsmażone tofu i jogurt, ponownie dobrze zamieszaj i wyłącz kuchenkę. Nasze wegetariańskie curry jest gotowe, gdy ziemniaki będą miękkie.
Curry posyp kolendrą i chili. Podawaj z pieczywem lub makaronem.