Jesteś fanem kuchni indyjskiej i lubisz wegetariańskie przepisy? W takim razie wypróbuj nasz przepis na pikantne danie z ciecierzycą, szpinakiem i dodatkiem Pasty z Pomysłem na... Indyjskie curry. To danie, które rozpieści Twoje kubki smakowe i sprawi, że będziesz często do niego wracać. Tym bardziej że na jego przygotowanie potrzebujesz mniej niż kwadrans, więc z łatwością wykonasz je nawet w trakcie najbardziej zabieganego dnia. I to bez wybitnych umiejętności kulinarnych! Do przygotowania curry z ciecierzycą będziesz potrzebować cebuli, szpinaku baby, pomidorów, mleka kokosowego, odsączonej z zalewy ciecierzycy z puszki, oleju słonecznikowego oraz Pasty z Pomysłem na... Indyjskie curry WINIARY. Dokładne proporcje znajdziesz powyżej.
Curry z ciecierzycy z mlekiem kokosowym — przepis krok po kroku
Zaczynamy przygotowywanie curry z ciecierzycą i mlekiem kokosowym! W pierwszej kolejności obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Następnie umyj pomidory i również zrób z nich kostkę — tym razem o nieco większych rozmiarach. Szpinak dokładnie wypłukuj w wodzie i dobrze go odsącz (do tego celu możesz użyć papierowego ręcznika). Kolejny krok to rozgrzanie oleju na patelni. Kiedy już będzie wystarczająco gorący, wsyp na niego cebulę, a następnie podsmaż do złotego koloru. Dodaj pokrojone pomidory oraz szpinak i krótko podsmażaj, nie zapominając o mieszaniu. Następnie na patelnię wsyp ciecierzycę oraz dodaj Pasty z Pomysłem na... Indyjskie curry WINIARY. Całość ponownie krótko podsmaż. Do tak przygotowanego dania wlej mleko kokosowe i całość zagotuj. Przepyszny posiłek gotowy!
Curry z ciecierzycą i warzywami — uczta dla Twoich kubków smakowych
Curry z ciecierzycy ze szpinakiem na mleczku kokosowym to danie, które idealnie sprawdzi się na obiad i kolację. Nie tylko zapełni Twój żołądek, ale także sprawi, że długo będziesz rozkoszować się niezwykłą fuzją smaków w Twoich ustach. Dobrym pomysłem jest także przyrządzenie takiego posiłku dla swoich gości. Zdecydowanie możesz ich nim zaskoczyć, ponieważ nie jest to kolejne klasyczne danie, który od lat pojawia się na polskich stołach. To połączenie orientalnych smaków w europejskim wydaniu, na które potrafi zaskoczyć. A co najważniejsze, pomimo doskonałych walorów smakowych nie wymaga spędzenia zbyt długiego czasu w kuchni ani przygotowywania zbyt wielu składników. Curry z ciecierzycy doskonale sprawa się solo lub w towarzystwie mango lassi, które przełamuje jego pikantny posmak.