Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Możesz przygotować to danie z tego, co zostało, ale jeżeli potrzebujesz inspiracji, ugotuj je według naszego przepisu. Cokolwiek dodasz - będzie pysznie. I nic się nie zmarnuje! Jeśli szukasz przepisów na smaczne, bezmięsne dania - mamy coś dla Ciebie. Zobacz nasz pomysł na kremowe curry z roślinnymi filecikami, które zrobisz w mniej niż pół godziny!
Bezmięsne curry – indyjskie inspiracje nie tylko dla wegetarian i wegan
Curry na bazie warzyw i roślinnych produktów to ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji tego dania, która może urozmaicić Twoje codzienne menu. Masz ochotę zrobić to jednogarnkowe razem z nami? Zaczynajmy! Jako bazę wykorzystamy tu rozmaite warzywa: cebulę, marchewkę, paprykę, brokuły, bataty. Dodamy też roślinne fileciki, które zastąpią nam kurczaka. Sos zrobimy na bazie śmietanki, wody i WINIARY Pomysł na… curry z tego, co zostało. W wersji wegańskiej klasyczną śmietankę możesz zastąpić mlekiem lub śmietanką kokosową. Gotowe curry posyp świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Danie super smakuje z ryżem jaśminowym.
Poznaj nasz sposób na gotowanie bez marnowania i zrób ten smaczny posiłek dla siebie i swoich bliskich. Smacznego!
Marchewkę pokrój w talarki. Batat i paprykę pokrój w kostkę, a cebulę - w piórka. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Czosnek drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej odrobinę oleju. Dodaj czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj filety Garden Gourmet, marchewkę i smaż ok. 2 min. Po tym czasie dodaj bataty, paprykę oraz brokuły. Całość wymieszaj.
Zawartość opakowania Pomysłu na… WINIARY wymieszaj z 300 ml wody i dodaj do pozostałych składników. Całość podgrzewaj, aż płyn się zagotuje. Danie jest gotowe kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj śmietankę i dopraw całość wg. uznania.
Gotowe danie podawaj z posiekanymi ziołami.