Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cygański garnek to pyszne danie jednogarnkowe dla całej rodziny! Sycąca potrawa z mięsa i warzyw, przyrządzana z gęstym sosem pomidorowym, podawana z natką pietruszki i kromkami chleba lub grzankami. Sos przygotowywany na bazie Rosołu drobiowego Winiary ma doskonały i wyrazisty smak, który można wzbogacić dodatkowo przyprawami. Polecamy wypróbowanie przepisu na cygański garnek z duszonym mięsem i miękkimi warzywami!
Oczyść cebulę i paprykę, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej na 5 minut
Posiekaj natkę pietruszki
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę
Boczek pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i papryki
Do warzyw z boczkiem dodaj 0,5 litra wody, dodaj kostki rosołowe, posól i popieprz
Dodaj ziemniaki i koncentrat. Gotuj na małym ogniu około 15 minut.
Śmietanę połącz z mąką, wymieszaj dokładnie i dodaj do wywaru
Całość posyp natką pietruszki, podawaj ciepłe, z pieczywem