Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dno blaszki o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż biszkoptami.
Do jednej miski wlej dwie szklanki (400 ml) wrzątku i rozpuść w niej dwie galaretki cytrynowe.
W drugiej misce rozpuść 0,5 litra wrzątku i rozpuść w niej jedną galaretkę.
Gdy gęstsza galaretka z dwóch opakowań wystygnie i zacznie gęstnieć, wstaw ją na chwilę do lodówki i w tym czasie ubij śmietanę na sztywno. Dodaj ziarenka wanilii lub cukier waniliowy, jeśli chcesz dosłódź cukrem pudrem. Następnie dodaj tężejącą galaretkę (tę przygotowaną z dwóch opakowań) i krótko zmiksuj lub wymieszaj. Wylej masę na biszkopty.
Drugą galaretkę - tę rzadszą, przygotowaną z jednego opakowania, wstaw na chwilę do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W tym czasie pokrój na nieduże kawałki nektarynkę i poukładaj jej kawałki na masie śmietanowej lekko dociskając. Na wierzch wylej galaretkę.
Wstaw całość do lodówki. Jeśli masz coś intensywnie pachnącego w lodówce, przykryj ciasto deską do krojenia, folią aluminiową lub folią spożywczą, żeby nie wchłonęło innych zapachów. Podawaj, gdy galaretka dobrze stężeje.