Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czekoladowe brownie z kawą to jeden z klasycznych amerykańskich wypieków - ciasto tak czekoladowe, że trudno o lepszy wybór dla miłośników czekolady. Zrobisz je w kilku krokach, mieszając, a następnie łącząc razem składniki mokre i suche razem w jedno pyszne ciasto. Najtrudniejsze i najdłuższe będzie oczekiwanie, aż to smakowite ciasto będzie gotowe. 30 minut wystarczy - uzyskasz po tym czasie wilgotne ciasto z mokrym środkiem - takie, jak powinno być klasyczne brownie. Niewielki zakalec będzie w tym przypadku bardzo pożądany! Jeśli jednak wolisz bardziej zwarte i wypieczone ciasto, potrzymaj je w piekarniku nieco dłużej - 35-40 minut.
Dwie tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce. W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj powoli rozpuszczone masło oraz rozpuszczoną czekoladę.
W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki tj. mąkę, kakao, sól i kawę rozpuszczalną. Dodaj „mokre składniki” oraz posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 30 minut, aby ciasto było lekko zakalcowate i wilgotne lub 35-40 minut dla bardziej „wypieczonego” efektu.
Gotowe brownie udekoruj rozpuszczoną czekoladą i pokruszonymi ziarnami kawy.