Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem malin - kompozycja smakowa idealna. Czekoladowe ciasto z malinami może posłużyć za codzienny deser, sprawdzi się ono również jako urodzinowy tort. Sprawdź, dlaczego połączenie malin z kakao jest tak bardzo wyjątkowe! Nie zapomnij o odrobinie proszku do pieczenia, by ciasto stało się puszyste.
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać do białości i do rozpuszczenia się cukru.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiane przez sitko. Wlać nalewkę i wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę lub zmiksować w blenderze. Dodać do ciasta i wymieszać.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, a następnie posypać połową malin. Wylać resztę ciasta i posypać na górze resztą malin.
Piec około 1 godziny w 170 stopniach.
Wyjąć i ostudzić.
Zimne ciasto polać polewą, ozdobić malinami i jeżynami.
Polewa: w garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem, kakao i cukrem pudrem. Mieszać i doprowadzić do lekkiego mrugnięcia, zdjąć i przestudzić. Polać zimne ciasto i udekorować owocami.