Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czekoladowe salami to deser, który zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. To ciasto bez pieczenia, które rozpływa się w ustach. Poczuj intensywny smak kakao, kruchych ciasteczek i rumu. To prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Przy tym jest to prosty i szybki w przygotowaniu deser. Najwięcej czasu zajmuje chłodzenie – tu musisz wykazać się cierpliwością. Ale ten czas jest niezbędny, żeby salami czekoladowe smakowało, jak należy.
Czekoladowe salami – pyszny deser bez pieczenia
Głównymi składnikami tego deseru są kruche ciasteczka, jajka, masło, kakao i cukier. W wersji dla dorosłych dodajemy rum, ale jeśli nie lubisz tego smaku, możesz dodać inny alkohol. Dla urozmaicenia, możesz dodać też posiekane bakalie, orzechy, rodzynki lub wiórki kokosowe. Wybierz swoje ulubione dodatki i przygotuj salami czekoladowe dokładnie, jak lubisz.
Czekoladowe salami ciasto bez pieczenia, które jest często kojarzone z kuchnią babć, co czyni je jeszcze bardziej wyjątkowym. To doskonały deser na różne okazje, od rodzinnych spotkań po świąteczne przyjęcia.
Masz chęć na coś słodkiego dla siebie i swoich bliskich? Przygotuj ciasto salami czekoladowe bez pieczenia według naszego przepisu. Smacznego!
Miękkie masło utrzyj na puch. W innym drugim naczyniu ubij jajka z granulowanym cukrem, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Dodaj ją do kremu maślanego. Wymieszaj całość szpatułką, aż krem będzie gładki i puszysty. Dodaj kakao, rozgniecione ciasteczka, wlej rum i dobrze mieszaj.
Powstałą masę przełóż na kawałek folii aluminiowej i nadaj jej kształt salami. Zawiń szczelnie i włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny. Słodkie salami pokrój w plasterki.
Jeśli chcesz, możesz podać ciasto z dodatkiem bitej śmietany.