Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Krew (mrożoną) – dzień wcześniej wyjmij z zamrażarki i zostaw w lodówce żeby powoli się rozpuściła.
Przygotuj włoszczyznę – warzywa obierz i umyj. Cebulę obierz z wierzchniej warstwy i opal nad palnikiem.
Do garnka z zimną wodą włóż mięso i rozpocznij gotowanie na średniej mocy kuchenki.
Wodę z mięsem doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, tak żeby zawartość garnka gotowała się bardzo delikatnie. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokazują się tzw. szumowiny, zbierz je przy pomocy małego sitka.
Po usunięciu szumowin do garnka wrzuć przygotowaną włoszczyznę oraz przypaloną cebulę.
Następnie dodaj przyprawy: ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy i sól.
To wszystko gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu gotowania przelej rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń.
Owoce wrzuć do małego rondelka, zalej wodą i odstaw na ok. 30 minut do namoczenia. Następnie gotuj do miękkości, odcedź i wrzuć do rosołu.
Do surowej krwi o temperaturze pokojowej dodaj ocet i cukier. Połącz z mąką rozrobioną śmietaną i rozmieszaj bardzo dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek.
W garnku zagotuj ponownie rosół. Do rosołu wlej cienkim strumieniem mieszaninę z krwi, octu i mąki, cały czas mieszając.
Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Czerninę zagotuj i zestaw z ognia.
Podawaj z makaronem i gałązkami świeżych ziół.