Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dobry staropolski kapuśniak nie należy do lekkich potraw. Choć nie jadamy go na co dzień, czasem warto ugotować jego lżejszą wersję – kapuśniak na indyku. Delikatny nie tylko w smaku, ale także dla żołądka, bo pozbawiony smażonych dodatków. Taki lekki kapuśniak warto przygotować na indyku. Ja wybrałam szyjkę indyczą, może to być także skrzydło, ale pozbawione skóry, która jest bardzo tłusta.
Tradycyjnie kapuśniak został przyprawiony kminkiem. Można użyć kminku mielonego, całych ziaren lub nasion lekko zmiażdżonych w moździerzu.
Jeśli do kapuśniaku dodajecie koncentrat pomidorowy, koniecznie musicie wypróbować kapuśniak z pomidorami z puszki, które podkreślają łagodny smak zupy. Najlepiej wykorzystać pomidory w całości, bez skórki, które przed dodaniem do zupy kroimy w mniejsze kawałki.
Ten kapuśniak ma być delikatny, dlatego też kapustę przed dodaniem do zupy dobrze płuczemy na sicie, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Wielbiciele kwaśnego kapuśniaku mogą ten krok pominąć.
Z podanej ilości składników przygotujecie 6 porcji kapuśniaku.
A jeśli szukasz kolejnych przepisów na dania z wykorzystaniem pomidorów z puszki, wypróbuj również:
Skrzydło lub szyję z indyka przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, zagotowujemy i gotujemy 30 minut.
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy warzywa do garnka (por pozostawiamy w kawałku), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli, gotujemy 15 minut. W tym momencie można dodać do zupy pokrojone w kostkę medaliony z indyka.
Kapustę przepłukujemy na sicie, odcedzamy, szatkujemy.
Uzupełniamy odparowaną wodę, dodajemy kapustę do garnka, dodajemy roztarte w moździerzu nasiona kminku, gotujemy kolejne 15 minut.
Pomidory z puszki kroimy w kawałki, dodajemy do garnka z zupą chwilę przed końcem gotowania, razem z sokiem pomidorowym. Doprawiamy zupę solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.