Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Budynie przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przestudź. Stygnący budyń przemieszaj co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch.
W międzyczasie podziel batonik na paluszki i odłóż tyle kawałków ile porcji planujesz zrobić. Resztę pokrój na drobne kawałki.
Przygotuj karmel: do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Wymieszaj i zagotuj.
Zmniejsz ogień i gotuj 3-4 minuty, aż cukier będzie złocistobrązowy. Nie musisz mieszać – wystarczy od czasu do czasu poruszać garnkiem.
Kiedy cukier będzie bursztynowo-złocisty, dodaj masło, sól i śmietankę cały czas energicznie mieszając. Po chwili karmel będzie gotowy.
Na dno pucharków wsyp część pokrojonych batoników, polej karmelem i nałóż warstwę budyniu czekoladowego. Następnie kolejna warstwa pokrojonych batoników, karmel oraz budyń waniliowy.
Każdy pucharek udekoruj paluszkiem batonika oraz polej karmelem. Przed podaniem wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby deser lekko się schłodził.