Horchata jest jednym z rodzajów roślinnego napoju, który jest typowy przede wszystkim dla mieszkańców Hiszpanii. Jednocześnie horchata to także deser z komosy ryżowej, który jest popularny w Meksyku. Zazwyczaj występuje on w formie gęstego puddingu, jednak jest to uzależnione od konkretnego regionu. Może mieć on także bardziej lejącą się postać, wówczas zbliża się on do hiszpańskiego napoju. Nie ma jednak większego znaczenia, na którą formę tego deseru się zdecydujemy. Obie są jak najbardziej poprawne i obie będą wybornie smakować, nie ważne czy w sezonie letnim czy też zimowym. Komosa ryżowa - deser to dość oryginalny przepis, który przy odrobinie dodatków i przypraw może być prawdziwą ucztą dla naszego podniebienia. Jego przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu, a efekt końcowy zaskoczy nie tylko nas, ale także i naszych gości.
Komosa ryżowa - deser, który przygotujemy w kilka minut
Komosa ryżowa to deser, który przygotujemy mniej więcej w około 20 minut. Potrzebne nam będzie
mleko skondensowane, mleko w proszku, cynamon, a także sama komosa. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać, a następnie zagotować do momentu, aż masa stanie się nieco gęściejsza. Następnie wystarczy w tym momencie wybrać ozdobne szklanki, najlepiej wykonane ze szkła transparentnego i przelać do nich przygotowaną masę. Po krótkim pobycie w lodówce, deser z komosy ryżowej z całą pewnością zdąży się schłodzić, a my będziemy mogli go zaserwować. Nie ważne, jakie desery z cynamonem przygotowywaliśmy wcześniej, ten z pewnością pozwoli przenieść się od Meksyku i odprężyć. Co więcej, deser z komosy ryżowej jest na tyle uniwersalny, że bez problemu będziemy mogli go zaserwować nawet podczas uroczystości weselnej lub
rodzinnego obiadu. W ostateczności, przygotujmy go dla siebie, gdyż do porannej kawy będzie on idealnie pasować.
Desery z cynamonem z komosą ryżową - czy można modyfikować przepis?
Deser z komosy ryżowej to tak naprawdę dość "swobodny" przepis, w którym można zmieniać składniki i je pomijać. Oczywiście nie można jedynie pominąć mleka skondensowanego i mleka w proszku. Jeśli mamy ochotę, nawet samą komosę ryżową możemy zastąpić migdałami lub wiórkami kokosowymi. Możemy także zdecydować się na różne sposoby serwowania tego deseru. Nie zawsze musimy dodawać do niego cynamon. Świetnie sprawdzi się kakao lub nawet esencja kawowa, która uzupełni deser z komosy ryżowej w wersji dla dorosłych. Opcjonalnie możemy dodać także suszone owoce.