Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiemy już chyba wszystko o zupach i całkiem sporo o dietach, dlatego mamy też inne przepisy na dietetyczne zupy i garść wskazówek dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać:
Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści (można je wykorzystać jako składnik włoszczyzny), drobno szatkujemy.
Kapustę wrzucamy do rondla o grubszym dnie, podlewamy odrobiną wody, dodajemy szczyptę soli, listek laurowy, ziele angielskie; świeżo startą kurkumę;świeże zioła, oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w ćwierćtalarki por, dusimy 15 minut od czasu do czasu mieszając i uzupełniając odparowaną wodę.
Dodajemy do rondla ok. 0,5-0,7 l wody ( w zależności od tego, ile mamy kapusty), dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Gotujemy 5 minut.
Brukselkę myjemy, kroimy w ćwiartki, dodajemy do garnka z zupą kapuścianą, gotujemy 5 minut.
Jeśli stosujemy dietę kapuścianą, nie solimy zupy kapuścianej i pomijamy prażony sezam.