Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Całe mięso skręcić przez maszynkę na największych oczkach sitka, dodać do niego posiekany czosnek, sól peklową, przyprawę do wieprzowiny, około 3-4 łyżek pieprzu i dolać 3/4 litra wody.
Mięso dokładnie wymieszać i odstawić w zimne miejsce na minimum 12 godz. Po tym czasie mięso spróbować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z całego mięsa odkładam 1/4 masy mięsnej i do tego dodaję majeranek, po sparzeniu mam białą kiełbasę.
Mięso, które mi zostało mieszam z rozgniecionymi ziarnami jałowca; na taką porcję mięsa daję nie więcej niż 15 ziaren.
Masą mięsną przy pomocy specjalnej końcówki nabijamy jelita i formujemy pętka (do wędzenia większe, na białą kiełbaskę mniejsze).
Gotową kiełbasę możemy długo wędzić lub piec w piekarniku.