Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kupić gotowe spody lub przygotować ciasto wg mojego przepisu: mąkę, sól, olej, drożdże (świeże pokruszyć) i 150 ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto (ręcznie lub robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki.
Czosnek obierz i posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła prowansalski, przecier pomidorowy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Ciasto wyłóż na blachę. Na cieście rozprowadź sos.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp pizzę. Cebulę i salami pokrój w plastry. Rozłóż dodatki na pizzy.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10-15 minut (aż ser się zarumieni).
Podawaj z ulubionym sosem lub solo. Smacznego!