Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto: Mąkę przesiej do miski. Mleko podgrzej.
Drożdże wkrusz do kubka, dodaj cukier, łyżkę mąki i mleko, wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia.
Do mąki dodaj sól, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrób dokładnie ciasto.
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę/dwie.
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka części.
Sos: Dojrzałe, duże pomidory obierz ze skórki (sparz wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą) i pokrój w kostkę. Ewentualnie można użyć puszkowanych pomidorów – wtedy dajemy 1 puszkę.
Obierz cebulę (opcjonalnie dwie małe cebulki dymki) i pokrój w drobną kosteczkę. Zeszklij przez chwilę na oliwie.
Dodaj czosnek, następnie pomidory i przyprawy.
Podsmaż przez 5-7 minut, aż trochę płynu z wody wyparuje, a sos będzie miał pożądaną konsystencję.
Pizza: Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj jeden brzeg oliwą i grilluj na rozgrzanym grillu na wyższej półce przez 3-5 minut, aż na cieście widać będzie znaki grillowania.
Przełóż na drugą stronę, dodaj ulubione dodatki – np. na hawajską: sos, ser, szynkę i ananasa, a na drugą - sos, ser, pomidora, salami, bazylię.
Grilluj jeszcze przez kilka minut, do roztopienia sera. Możesz przykryć grill przykrywką lub folią aluminiową - wtedy pizza zrobi się szybciej.
Podawaj z ketchupem łagodnym lub ostrym WINIARY.
Tomek