Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie każdy wie, co zrobić z awokado, choć właściwie każdy słyszał, że jest ono wartościowym dodatkiem do codziennego menu. Tymczasem meksykańskie jedzenie wiele straciłoby na swoim charakterze, gdyby nie ten owoc. Warto mu się przyjrzeć bliżej i wprowadzić go jako formę urozmaicenia do swojej diety. Pasta z awokado guacamole to tradycyjny element meksykańskiej kuchni. Można ją podawać do kanapek, ale też do krakersów czy tortilli.
Na początek sparz pomidora wrzątkiem i obierz go ze skórki. Pokrój w kostkę i odsącz na sitku nadmiar wody. Małą cebulę pokrój w drobną kostkę i na 15 minut zanurz w zimnej wodzie (to odbierze jej ostry smak i aromat). 2-3 sztuki dojrzałego awokado przekrój na połówki, usuń pestki i obierz ze skóry. Możesz użyć do tego łyżki.
Miąższ awokado przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do niego pomidory i cebulkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. Możesz użyć widelca, by uzyskać gładką masę, w zależności od własnych upodobań.
Przepis na guacamole zakłada możliwość dopasowania poziomu intensywności smaku i jego ostrości. Możesz dobrać odpowiednią ilość soli i pieprzu oraz Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY. Egzotycznego smaku nadadzą paście: drobno posiekana papryczka chili, natka kolendry i sok z limonki lub połowy cytryny.
Wiedząc, jak zrobić guacamole, masz gotowy pomysł na przekąski na wieczór filmowy albo na spotkanie w gronie przyjaciół. Możesz podawać je z chipsami z tortilli, quesadillą albo pieczywem bądź zapiekanymi ziemniakami.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Pomidora natnij na czubku, zanurz we wrzątku, sparz i zdejmij skórę. Pokrój w kostkę i odsącz nadmiar wody na sitku.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zanurz na 15 minut w zimnej wodzie – pozbędziesz się w ten sposób ostrego smaku i aromatu cebuli.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skóry (możesz użyć łyżki).
Miąższ awokado pokrój i wrzuć do miski. Dodaj odsączone pomidory i odsączoną z wody cebulę.
Wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy widelca - miażdżąc składniki w masę, w zależności od upodobań – mniej lub bardziej jednolitą.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, kroplą Przyprawy do zup, sosów i sałatek WINIARY, sokiem z limonki (lub połowy cytryny) oraz posiekaną drobno połową papryczki chili (jeśli nie masz świeżej papryczki dodaj pół łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki). Na koniec dodaj posiekaną natkę kolendry. Dokładnie wymieszaj.
Guacamole podawaj z nachosami, domowymi chipsami z tortilli (wystarczy że pokrojoną w małe trójkąty tortillę podpieczesz w piekarniku przez 5 minut z każdej strony), pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.