Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Najlepsze w sezonie, słodkie, świeże jagody zamknięte w puszystym drożdżowym cieście to prawdziwy rarytas. Domowe wypieki są najlepsze, dlatego przedstawiamy przepis na przepyszne, jedyne takie jagodzianki, których smak zapamiętasz na długo! Choć aby je wykonać, musisz uzbroić się w cierpliwość, to zdecydowanie warto! Samo przygotowanie zajmie Ci ok. 1,5 godziny, a dodatkowo będziesz także musiał(a) odczekać 2 godziny aż do czasu wyrośnięcia ciasta. Jeśli jednak chociaż raz przygotujesz domowe jagodzianki z kruszonką, z pewnością zrobisz to później po raz drugi, trzeci, czwarty, piąty i kolejny. Tego smaku nie da się zapomnieć! Aby wykonać ciasto na jagodzianki, będziesz potrzebować: cukru wanilinowego WINIARY, mąki pszennej pełnoziarnistej, masła, drożdży, jajek, cukru, mleka i jagód. Dokładne proporcje zostały podane powyżej.
Przepis na jagodzianki domowe — krok po kroku
Przygotowanie przepysznych domowych jagodzianek zacznij od przesiania mąki przez sitko. Następnie do szklanki nalej ciepłe mleko (do połowy), rozprowadź w nim drożdże oraz 2 łyżeczki cukru i całość wlej do mąki. Tak przygotowany zaczyn odstaw na 15 minut i zaczekaj, aż podrośnie. Kolejnym krokiem jest wbicie jaj, dodanie cukru, cukru waniliowego i rozpuszczonego masła. Całość należy wyrabiać przez ok. 20 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. W tym celu od czasu do czasu dolewaj pozostałe mleko. Ciasto gotowe? Odstaw je na ok. 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce, aby mogło wyrosnąć. Powinno podwoić swoją objętość. Kiedy tak się stanie, wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Ponownie wyrób, a następnie weź kawałek ciasta do ręki i rozciągnij go na niewielki placuszek. Na jego środek nałóż jagody i niewielką ilość cukru, po czym uformuj podłużną bułeczkę. Z tej porcji zrobisz ok. 30 jagodzianek. Ułóż je na blaszce posmarowanej masłem, a następnie posmaruj jajkiem. Piecz ok. 15 minut i gotowe!
Jagodzianki z kruszonką — przepyszna przekąska na każdą okazję
Drożdżowe jagodzianki z przepysznym nadzieniem to idealna propozycja zarówno na śniadanie, jak i na kolację. W połączeniu z gorącą kawą, aromatyczną herbatą czy świeżym sokiem z cytrusów, podbijają kubki smakowe. Uwielbiają je dzieci i dorośli, dlatego może stać się świetnym urozmaiceniem diety. Doskonale sprawdzą się także jako szybka przekąska w dniu pełnym wrażeń lub jako niewielki poczęstunek dla gości. Jeśli zastanawiasz się, czy warto zrobić domowe jagodzianki, zaryzykuj! Gwarantujemy, że nie będziesz żałować.
Mąkę przesiać przez sito.
Drożdże i 2 łyżeczki cukru rozprowadzić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do mąki.
Pozostawić na 15 minut.
Gdy rozczyn podrośnie, wbić do mąki 6 jaj, dodać cukier, rozpuszczone masło, cukier wanilinowy.
Wyrabiać ciasto około 20 minut (powinno odchodzić od ręki), dolewając po trochu pozostałe mleko.
Ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Gdy podwoi swą objętość, wyjąć na stolnicę posypaną mąką, szybko wyrobić i ucisnąć ciasto po kawałku, rozciągając w palcach na placuszki.
Łyżeczką nakładać jagody i odrobinę cukru. Uformować podłużne bułeczki (będzie ich około 30) i ułożyć na blasze cienko posmarowanej masłem.
Rozmącić jajo i posmarować nim piekarnik.
Piec około 15 min.