Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zakochani w Zupach przygotowali dla Was nowy cykl przepisów, dzięki któremu kompleksowo zaopatrzycie lub uzupełnicie braki w swojej domowej spiżarni. Wśród naszych propozycji pojawią się : pasty, przetwory, zaprawy, susze, które stanowić będą idealny dodatek do zup. Cykl inauguruje prosty przepis na domowe masło orzechowe. Do jego przygotowania wystarczy ok. 20 minut. Podczas przygotowywanie zup domowe masło orzechowe dodacie m.in. do kremu z marchewki, batata czy zupy afrykańskiej, na którą przepis już niebawem pojawi się na naszym blogu. Zaopatrzcie się w zapas słoików na domowe masło orzechowe i…do dzieła!
Co jeszcze ciekawego można dodawać do zup? Zobacz inne przepisy:
Krakersy cebulowe
Lane kluseczki Pani Celinki
Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Focaccia – pyszny dodatek do kremowych zup
Jajka w koszulkach przygotowane w piekarniku
Orzechy wsypać na dużą patelnię, prażyć przez kilka minut na wolnym ogniu (jeżeli kupiliśmy orzeszki prażone należy przejść od razu do 2. punktu przepisu).
Uprażone orzechy przełożyć do misy blendera. Dodać sól.
Rozpocząć miksowanie. Miksowanie może zająć nawet kilkanaście minut – w zależności od tego, jaką konsystencję masła preferujemy.
Jeżeli po długim miksowaniu, masło wciąż będzie za gęste, można dodać odrobinę oliwy.
Gotowe masło przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce do miesiąca.
Przed podaniem wymieszać, aby połączyć masę z oddzielającym się po jakimś czasie olejem.