Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło. Zagotowujemy.
Podgrzewamy na wolnym ogniu około 20 minut mieszając. Masa powinna być jednolita, lekko zgęstnieć i nabrać lekko kremowej barwy.
Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszamy płomień, dosypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, żeby nie porobiły się grudki.
Jeśli chcemy zrobić wersję kakaową, pod koniec gotowania dodajemy 1 łyżkę kakao, mieszamy, i chwilę gotujemy, aby składniki się połączyły.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Marcin