Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umiesz zjeść pączka i się nie oblizać? To zdecydowanie nie lada wyzwanie, zwłaszcza jeśli zrobicie domowe pączki z budyniem waniliowym WINIARY! Puszyste, pełne smaku pączki wyjdą Wam nawet jeśli stawiacie pierwsze kroki w kuchni. Tłusty czwartek coraz bliżej, więc zostawiamy poniżej listę składników i dokładny przepis. Skusisz się? Życzymy pysznego testowania!
Tłusty czwartek to święto smakoszy słodkości. Trudno sobie wyobrazić ten dzień bez pączków, które kuszą swoim aromatem, wyglądem i smakiem. Domowy pączek z nadzieniem budyniowym to klasyka, tuż obok pączka z nadzieniem różanym. Wyobraź sobie puchate, mięciutkie pączki z kremowym, rozpływającym się ustach nadzieniem o smaku waniliowym… Po usmażeniu pączki możesz udekorować lukrem i skórką pomarańczową lub oprószyć cukrem pudrem. My już na samą myśl mamy na nie ochotę, a Ty?
Przesiej mąkę pszenną. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj odrobinę mąki i cukru. Wymieszaj do osiągnięcia pół gęstej konsystencji. Pozostaw na 15 minut, aby masa wyrosła.
Do wyrośniętej masy dodaj resztę składników (sól, pozostały cukier, jajka, żółtka i większość rozpuszczonego masła). Wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodawania rozpuszczonego tłuszczu, kontynuuj wyrabianie przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Posyp wyrobione ciasto mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu, wyłóż ciasto na blat posypany mąką i krótko je wyrabiaj. Formuj pączki ręcznie, odrywając i ważąc po około 50 g na każdy. Możesz je nadziać zimną masą budyniową przygotowaną z budyniów WINIARY, 800 ml mleka, 100 g masła i 2-3 łyżek cukru pudru. Spłaszcz kawałek ciasta, na środek nałóż 1 pełną łyżeczkę masy, dokładnie zlep brzegi, formując kulki.
Uformowane pączki ułóż na stolnicy posypanej mąką pszenną, przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw w cieple na 20-25 minut do wyrośnięcia.
Smaż pączki w głębokim tłuszczu nagrzanym do 175ºC, aż będą złote z obu stron. Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jeśli nie nadziałaś/nadziałeś pączków wcześniej, możesz zrobić to po usmażeniu. Użyj rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania, aby wypełnić je budyniem. Możesz też użyć łyżki 😊
Jeszcze ciepłe pączki polukruj lub posyp cukrem pudrem. Smacznego!