Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Drożdżowe pity, które w trakcie pieczenia szybko rosną, a środek robi się pusty. Po rozcięciu można napełnić je ulubionymi dodatkami, u mnie jest to m.in sadzone jajko i bób. Nie może też zabraknąć sosu – polecam zimne sosy, np. Sos czosnkowy WINIARY.
Drożdże rozetrzyj ze szczyptą cukru i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstaw na ok.10 min.
Mąkę wymieszaj z solą, pozostałą gorącą wodą, oliwą i spienionym zaczynem. Wyrób elastyczne ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż na stolnicę i podziel na 8 części. Z każdej uformuj placek o grubości 1 cm i średnicy około 12 cm.
Wyłóż na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia i odstaw na 15 min, aby lekko podrosły.
W między czasie rozgrzej piekarnik do 220*C i do gorącego wstaw blachę z plackami. Piecz, aż wyrosną i się przyrumienią. Gorące pity wyłóż na bawełnianą ściereczkę.
Bób wrzuć do gotującej się, osolonej wody i gotuj ok 10 min,aż będzie miękki. Po odcedzeniu wyłóż na chwilę do zimnej wody i obierz z łupinek.
Na patelni rozpuść niewielką ilość masła i usmaż jajka. Żeby zachowały kształt można usmażyć je w pierścieniach, a widelcem przekuć żółtka. Pomidora i cebule pokrój w plasterki, oprósz przyprawami.
Przestudzone pity natnij do połowy i w pustą przestrzeń wlej sos czosnkowy WINIARY, włóż jajko, plasterki pomidora, cebuli, ziarna ugotowanego bobu, trochę pietruszki i jeszcze raz polej sosem.
Pity przełóż na patelnię i pod pokrywką na małym ogniu podgrzej delikatnie z obu stron. Możesz to zrobić w piekarniku lub mikrofalówce.