Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W kubku lub małym dzbanku przygotuj kawę. Wymieszaj 3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub mielonej z gorącą wodą (ok. pół szklanki) i cukrem. Jeśli używasz kawy mielonej, przygotuj ją w tradycyjny sposób, np. parząc w kawiarce lub ekspresie.
Wlej ¾ litra mleka oraz gotową kawę do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu. W pozostałej ilości mleka rozpuść proszek budyniowy WINIARY, dokładnie mieszając, aby uniknąć grudek. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlej mieszankę budyniową i energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia i przelej do filiżanek.
Jeśli decydujesz się na własnoręczne przygotowanie bitej śmietany, wlej schłodzoną śmietanę kremówkę (minimum 30% tłuszczu) do wysokiej miski. Ubijaj ją mikserem na średnich obrotach, aż zacznie gęstnieć. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, możesz dodać odrobinę cukru pudru do smaku i kontynuować ubijanie, aż śmietana stanie się sztywna i puszysta.
Przelej gotowy budyń latte do wysokich szklanek lub kubków. Na wierzch nałóż sporą porcję bitej śmietany. Dla dekoracji możesz posypać wierzch kakao, startą czekoladą lub cynamonem. Podawaj od razu, póki napój jest ciepły.