Domowy gulasz przygotowany na łopatce wieprzowej to obiad, który zagościł już w niejednym polskim domu. Z naszym przepisem zagości również u Ciebie. To danie, które jest idealne na rodzinny obiad. Gulasz należy do bardzo sycących potraw, dzięki czemu perfekcyjnie sprawdzi się latem po dużym wysiłku fizycznym. Ta potrawa potrafi też dobrze rozgrzać, więc zasmakujesz w niej również zimą, gdy mamy największy apetyt na sycące, wysokokaloryczne dania. Sprawdź nasz przepis poniżej, jak zrobić domowy gulasz z łopatki.
Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy wymaga przede wszystkim dobrego mięsa. Łopatka wieprzowa jest mięsem dość twardym, które należy długo gotować — dlatego też jest idealnym wyborem na gulasz. Gulasz z łopatki gotuje się dość prosto. Umyte, pokrojone w kostkę mięso należy najpierw podpiec w garnku, wraz z solą, cebulą, papryką i przyprawami. Dopiero kiedy cebula jest miękka, możemy zalać całość wodą, w ilości mniej więcej trzech szklanek. Dzięki temu sos gulaszowy będzie o wiele smaczniejszy. Po pół godziny gotujące się mięso zagęszczamy roztworem wody z mąką.
Gulasz wieprzowy można, wbrew pozorom, podawać na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie po chłopsku, z grubą kromką pieczywa oraz ogórkiem (kiszonym lub konserwowanym). W wersji typowo obiadowej gulasz będzie smakował najlepiej z ziemniakami lub grubą kaszą — gryczaną, pęczakiem. Fani śląskich smaków powinni spróbować gulaszu z kluskami czy kopytkami. Innym sposobem podania jest polanie gulaszem placków śląskich, w formie swego rodzaju placka po zbójnicku. Taki placek można podać w towarzystwie ostrej papryczki i ogórków kiszonych. Obok gulaszu i węglowodanów powinny znaleźć się również warzywa. Oczywistym wyborem będzie kapusta — zarówno kiszona, jak i w formie surówki z białej czy czerwonej kapusty.
Domowy gulasz z łopatki nie wymaga wielu przypraw. Sprawdzą się tu tradycyjne polskie dodatki do mięsa, takie jak sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka, mielona papryka. Gulasz będzie jeszcze bardziej esencjonalny, jeśli wśród dodatków znajdzie się bulion wołowy WINIARY. Dzięki temu gulasz zyska jeszcze więcej smaku i aromatu, a domownicy długo nie zapomną Twojego nowego, popisowego dania. To wszystko sprawia, że gulasz jest nie tylko smacznym i sycącym daniem, ale jest również bardzo prosty w przygotowaniu. Pycha!
Aleksandra