Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Domowy gulasz przygotowany na łopatce wieprzowej to obiad, który zagościł już w niejednym polskim domu. Z naszym przepisem zagości również u Ciebie. To danie, które jest idealne na rodzinny obiad. Gulasz należy do bardzo sycących potraw, dzięki czemu perfekcyjnie sprawdzi się latem po dużym wysiłku fizycznym. Ta potrawa potrafi też dobrze rozgrzać, więc zasmakujesz w niej również zimą, gdy mamy największy apetyt na sycące, wysokokaloryczne dania. Sprawdź nasz przepis poniżej, jak zrobić domowy gulasz z łopatki.
Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy wymaga przede wszystkim dobrego mięsa. Łopatka wieprzowa jest mięsem dość twardym, które należy długo gotować — dlatego też jest idealnym wyborem na gulasz. Gulasz z łopatki gotuje się dość prosto. Umyte, pokrojone w kostkę mięso należy najpierw podpiec w garnku, wraz z solą, cebulą, papryką i przyprawami. Dopiero kiedy cebula jest miękka, możemy zalać całość wodą, w ilości mniej więcej trzech szklanek. Dzięki temu sos gulaszowy będzie o wiele smaczniejszy. Po pół godziny gotujące się mięso zagęszczamy roztworem wody z mąką.
Gulasz wieprzowy można, wbrew pozorom, podawać na wiele sposobów. Jednym z nich jest podanie po chłopsku, z grubą kromką pieczywa oraz ogórkiem (kiszonym lub konserwowanym). W wersji typowo obiadowej gulasz będzie smakował najlepiej z ziemniakami lub grubą kaszą — gryczaną, pęczakiem. Fani śląskich smaków powinni spróbować gulaszu z kluskami czy kopytkami. Innym sposobem podania jest polanie gulaszem placków śląskich, w formie swego rodzaju placka po zbójnicku. Taki placek można podać w towarzystwie ostrej papryczki i ogórków kiszonych. Obok gulaszu i węglowodanów powinny znaleźć się również warzywa. Oczywistym wyborem będzie kapusta — zarówno kiszona, jak i w formie surówki z białej czy czerwonej kapusty.
Domowy gulasz z łopatki nie wymaga wielu przypraw. Sprawdzą się tu tradycyjne polskie dodatki do mięsa, takie jak sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodka, mielona papryka. Gulasz będzie jeszcze bardziej esencjonalny, jeśli wśród dodatków znajdzie się bulion wołowy WINIARY. Dzięki temu gulasz zyska jeszcze więcej smaku i aromatu, a domownicy długo nie zapomną Twojego nowego, popisowego dania. To wszystko sprawia, że gulasz jest nie tylko smacznym i sycącym daniem, ale jest również bardzo prosty w przygotowaniu. Pycha!
Mięso myjemy, oczyszczamy z większych kawałków tłuszczu, kroimy w kostkę.
Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki.
Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy go i wrzucamy mięso, przyprószamy solą, chwilę podpiekamy mięso. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz mielony, w dalszym ciągu podpiekając (nie podlewamy mięsa).
Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż zmięknie.
Dodajemy mieloną paprykę, wszystko dokładnie mieszamy - w dalszym ciągu podduszając do zmiękczenia cebuli, powinniśmy dobrze przypiec mięso, aby w efekcie mieć smaczniejszy sos.
Następnie całość zalewamy wodą (około 3 szklanki, aby mięso było przykryte do 3/4 objętości), dodajemy bulion WINIARY i przykrywamy pokrywką. Dusimy około 30 minut (co chwilę mieszając). Do miseczki wlewamy 125 ml wody i rozrabiamy łyżkę mąki. Zalewamy gotujące się mięso, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut.
Aleksandra