Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umytą cukinię obierz ze skórki, wykrój miąższ ze środka, a resztę pokrój w kostkę. Przełóż do miski i zasyp 2 łyżkami soli.
Zamieszaj i odstaw na godzinę , aż puszczą sok, nie odciskaj.
Pomidory umyj i pokrój w kostkę (nie trzeba ich sparzać).
Blenderem zmiksuj pomidory, przełóż je do dwóch garnków. Zmiksuj cukinię, przełóż do dwóch garnków.
Paprykę czerwoną i zieloną pokrój drobno i zmiksuj blenderem. Następnie także przełóż do dwóch garnków.
Gotuj na małym ogniu, mieszając. Po godzinie zawartość trochę się wygotuje. Po około 4 godzinach wyłącz gaz. Zmiksuj ugotowane składniki jeszcze raz.
Przełóż wszystko do jednego, dużego garnka 5 litrowego.
Obierz i pokrój czosnek. Dodaj do ketchupu. Dodaj pieprz, cukier, paprykę, ocet winny, cynamon, imbir, ziele angielskie).
Gotuj przez kolejne 3 godziny (objętość znowu zmniejszy się o połowę). Na samym końcu dodaj suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią, czosnek posiekany. Gotuj godzinę.
Gorący keczup wkłóż w słoiczki i pasteryzuj przez 15 minut.