Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ketchup jest chyba jednym z najpopularniejszych sosów, jaki obecnie wykorzystuje się na całym świecie! Wykorzystujemy go do frytek z piekarnika, soczystych burgerów, a także okazuje się niezastąpiony na grilla. Wiele osób może kojarzyć ketchup z Włochami. Przecież to właśnie mieszkańcy tego kraju nie wyobrażają sobie życia bez pomidorowych dodatków. Okazuje się jednak, że ketchup jako pierwsi wymyślili Chińczycy. Co ciekawe, nie korzystali z niego w formie dodatku, a jedynie traktowali ketchup jako zaprawę do ryb. Jednak z pewnymi modyfikacjami, standardowy ketchup dotarł na Stary Kontynent, gdzie spotkał się z wyjątkowo ciepłym przyjęciem. Obecnie jednak coraz popularniejszy staje się keczup z cukinii, który uważany jest za zdrowszy oraz smaczniejszy zamiennik tradycyjnego dodatku. Jeśli mamy odrobinę czasu i chęci, wówczas taki dodatek możemy przygotować samodzielnie w domu!
Keczup z cukinii - przepis, który zrobisz jedynie w kilka minut
Keczup z cukinii to przepis, którego przygotowanie zajmie jedynie kilka minut! Jednocześnie wiele osób może po prostu obawiać się tego, że do wykonania ketchupu trzeba ponadprzeciętnych umiejętności kulinarnych. Prawda jest jednak taka, że keczup z cukinii jest wyjątkowo prostym i smakowitym dodatkiem do każdego dania - nawet do zwykłego ryżu i do makaronu. Do przygotowania potrzebnych jest tylko kilka, prostych składników, które większość nas ma już w swoich domach. Standardowo, na wykonanie domowego keczupu z cukinii trzeba poświęcić około 60 minut, jednak możemy wykonać kilka słoiczków smakowitego przetworu, który z całą pewnością pozytywnie zaskoczy nas - a może nawet naszych gości - pod względem smaku i aromatu!
Keczup z cukinii na zimę i nie tylko!
Keczup z cukinii na zimę to wspaniały pomysł na wykonanie domowych zapasów do spiżarki. Odpowiednio zawekowane przetwory możemy z powodzeniem przechowywać przez cały, zimowy okres i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Jednocześnie, keczup z cukinii możemy przygotować o dowolnej porze roku. Pamiętajmy także, że standardowy przepis zakłada jego łagodną wersję, aczkolwiek możemy go modyfikować i dopasowywać do swoich potrzeb i preferencji smakowych. Wystarczy dodanie odrobiny papryczki chili - najlepiej w formie świeżej - by przygotować nieco ostrzejszy dodatek do wielu potraw. Z pewnością wykonanie kilku słoiczków takiego przysmaku nie będzie dla nas wyjątkowo wymagające, a my nie będziemy tego żałować.
Cukinię zetrzyj na tarce. Podobnie zrób z cebulą i czosnkiem. Warzywa umieść w dużym garnku. Dodaj bulion WINIARY oraz cukier/miód i gotuj całość na średniej mocy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1h.
Do cukinii i pozostałych warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, ocet oraz paprykę mieloną. Całość wymieszaj i gotuj razem ok. 30 min.
Po tym czasie całość zmiksuj na gładką masę. Ketchup jeszcze gorący przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij. Aby przechowywać go długi czas, najlepiej taki ketchup, już zamknięty w słoiku, dodatkowo zapasteryzować na parze lub w piekarniku.