Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wsypujemy mąkę (250 g) i wbijamy jajka.
Mieszamy łyżką i stopniowo wlewamy wodę wyrabiając ciasto. Powinno być zwarte i nieco bardziej zbite niż ciasto do pierogów.
Dodajemy dodatkowo około 25 g mąki. Jeśli będzie za bardzo się kleić to podsypujemy jeszcze nieco mąką.
Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy na stolnicę podsypaną mąką.
Wałkujemy bardzo cienko. Zwracamy uwagę, aby ciasto wszędzie było oprószone mąką, inaczej będzie się nam kleić.
Rozwałkowane ciasto zostawiamy na chwilkę do lekkiego przesuszenia i zwijamy w rulonik . Jeśli będzie się jeszcze kleić podsypujemy mąką. Tniemy ostrym nożem na paseczki które roztrzepujemy na stolnicy. Grubość pasków jest dowolna,choć do rosołu najlepszy jest cienki makaron.
Makaron wrzucamy do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy z dodatkiem 1 łyżki oliwy, aby się nie sklejał.