Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Słoninę należy pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce).
Do rondla wlać pół szklanki wody, wrzucić słoninę i topić na małym gazie ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy skwarki zaczynają robić się złote, dodać pokrojony w kostkę boczek (po ówczesnym usunięciu z niego wszelkich błon) oraz sól. Po 15 minutach wrzucamy do rondla pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki.
Kiedy cebulka zrobi się złota, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, majeranek i pieprz. Mieszać. Po 2- 3 minutach, wyłączyć gaz i ostawić do wystygnięcia.
W miarę chłodny smalec przełożyć do słoików lub miseczek, zamknąć i chłodzić w lodówce.