Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W żurku najważniejszy jest zakwas. To od niego zależy smak i aromat jednej z naszych ulubionych, tradycyjnych polskich zup. Zakwas można oczywiście kupić, tylko… czy warto, kiedy jego przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut? O tym, aby go zrobić należy jednak pomyśleć kilka dni przed gotowaniem zupy – domowy zakwas na żurek musi zdążyć się ukisić. Zwykle trawa to ok. 3-5 dni, w zależności od preferencji smakowych: im dłużej kiszony – tym bardziej kwaśny żur.
Kwaśny może być nie tylko żurek na domowym zakwasie! Dowiedz się jak zakwaszać zupy oraz zobacz przepisy na zupy z kwaśnym posmakiem:
Zupa borowikowa na zakwasie z kiszonej kapusty
Barszcz czerwony na zakwasie
Wiosenny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i szpinakiem
Krem z młodej kapusty z jabłkiem i śmietaną
Chłodnik z rabarbaru ze słodkimi grzankami
Kwaśnica z prażokami
Zupa krem z buraków i jabłek z kwaśną śmietaną
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu
Zupa ogórkowa na żeberkach
Słoik na domowy zakwas na żurek należy wyparzyć i pozostawić do wyschnięcia.
Do słoika wsypać szklankę mąki, zalać ciepłą wodą, dokładnie wymieszać.
Dorzucić liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie ząbek lub dwa czosnku.
Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Żur kisić przez minimum 3 dni, raz dziennie mieszając. Intensywny i kwaśny uzyskamy po 5 dniach.
Gotowy domowy zakwas na żurek przechowywać w lodówce do 2 tygodni.