Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Oczyszczoną, dokładnie wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę należy posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb, można skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo na skórze można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia.
Środek ryby również obsypać przyprawą i wypełnić posiekaną zieloną pietruszką, posiekanym czosnkiem i plasterkiem cytryny.
Rybę owinąć plastrami boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przy pomocy pędzelka posmarować oliwą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach. Po upływie około 10 minut rybę podlać białym winem i piec jeszcze ok.15-20 minut (w zależności od wielkości ryby). W trakcie pieczenia rybę należy dodatkowo (1 lub 2 razy) polewać z wierzchu wytworzonym sosem.
Doskonałym dodatkiem do ryby są pieczone ziemniaki, które należy pokroić w plastry, podgotować, ułożyć na blaszce, doprawić do smaku i piec razem z rybą.
Kiedy wierzch ryby jest ładnie przyrumieniony, należy wyjąć ją z piekarnika, przełożyć na półmisek i obłożyć ziemniakami.
Mój dodatek to gotowana fasolka szparagowa, brokuł i zielone szparagi, brukselka w cytrynowym sosie sałatkowym.