Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z sokiem z cytryny, oliwą i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdego dorsza myjemy, osuszamy, przekrawamy na dwa kawałki i filetujemy.
Wkładamy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Pora oczyszczamy. Przekrawamy wzdłuż na pół tak, by po rozdzieleniu liście powstały długie paski. Następnie sparzamy i osączamy.
Kawałki ryby owijamy liśćmi pora, polewamy marynatą i każdy osobno owijamy w folię aluminiową.
Pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.