Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dorsz w aromatycznym sosie grzybowym jest pyszny. Sos grzybowy idealnie pasuje do ryb. Zapach jaki unosi się w kuchni już mówi sam za siebie. Użyłam sosu grzybowego WINIARY dzięki czemu potrawa zyskała jeszcze bardziej intensywny smak. U mnie potrawa pachniała malizną.
Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki.
Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam, bo sos już jest doprawiony.
Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję, aż zgęstnieje.
Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam.
Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut.
W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem.
Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby.