Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mleko podgrzewamy i po podgrzaniu wlewamy do większej miski, w której będziemy wyrabiali bułeczki.
Robimy rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży, cukru, części podgrzanego mleka. Pamiętajmy, że mleko nie może być gorące. Po około 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodajemy pozostałe składniki (z jajek wykorzystujemy tylko 2 żółtka, a margaryna powinna być miękka) i wyrabiamy ciasto.
Gdy już wyrobimy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, np. koło grzejnika (na około 1,5 godziny).
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, bierzemy się za formowanie bułeczek. Z ciasta urywamy kawałki, z których formujemy bułki. Nadziewamy je i łączeniem układamy do dołu.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pozostawiamy bułeczki na chwilę do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza na złoty kolor.
Po upieczeniu i ostygnięciu rozdzielamy. Najlepsze są ciepłe jak dla mnie :)