Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
Na końcu dodaj masło.
Dokładnie wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie podziel ciasto na ok. 10-12 części (możemy wyciąć okręgi ładne). I odstaw do wyrośnięcia.
Przygotuj kruszonkę. Zagnieć szybko wszystkie składniki do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Po wyrośnięciu w każdym ciastku robimy wgłębienie, do którego nakładamy przygotowany wcześniej budyń.
Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 170°C na ok. 20 minut.