Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
Masło rozpuść, następnie dodaj napój roślinny i wlej ciepłą całość do suchych składników. Następnie zagnieć ciasto.
Odstaw ciasto na ok. 2h w ciepłe miejsce pod przykryciem.
W tym czasie daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut. Następnie odcedź i zblenduj z owocami na pastę. Następnie dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na ok. 8 bułeczek, do środka dodaj tyle farszu, ile się zmieści. Uformuj małe bułeczki, wysmaruj roztłuczonym jajkiem i posyp makiem.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min.
Bułeczki można mrozić do 3 miesięcy. Należy je odmrażać w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez kilkanaście minut.