Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem, solą i cynamonem.
Masło podgrzej, aż stanie się brązowe, następnie dodaj majonez oraz napój roślinny. Całość dodaj do suchych składników, ciągle mieszając.
Jajka dokładnie roztrzep. Odstaw do lodówki nie więcej niż 3 łyżki do wysmarowania wierzchu bułeczek, a resztę dodaj do ciasta.
Ciasto dokładnie zagnieć. Jeśli będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, jeśli za gęste, dodaj więcej napoju roślinnego.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Po tym czasie uformuj małe bułeczki, a na środek wciśnij po dwie połówki wydrylowanych śliwek, wysmaruj brzegi ciasta jajkiem i podsyp odrobiną mąki. TIP: Śliwki przechowuj w lodówce w szufladzie w papierowej lub materiałowej torbie. Jeśli w woreczku znajdziesz zgniecioną śliwkę, zjedzcie ją czym prędzej, bo zostawiona z resztą śliwek będzie przyspieszać starzenie pozostałych.
Wszystkie drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 - 25 minut.