Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.
Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.
Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Jiro