Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cukinia z kaszą bulgur to wyjątkowo oryginalne i orientalne danie, które bardzo dobrze zaadoptowało się do realiów kuchni polskiej. Warto jednak mieć na uwadze to, że kasza bulgur mało ma wspólnego z naszym krajem. Ta wyjątkowo zdrowa i pożywna odmiana kaszy wywodzi się głównie z rejonu Bliskiego Wschodu oraz regionu basenu Morza Śródziemnomorskiego. Co ciekawe, pierwsze wzmianki o kaszy bulgur pojawiały się już w kontekście cywilizacji Babilońskiej oraz Hebrajskiej. W następnych stuleciach i okresach historycznych, kasza ta zdominowała wiejski jadłospis. Działo się tak z prostego powodu - była ona tania i łatwo dostępna. Obecnie jednak kasza bulgur stała się jednym z dominujących produktów w zdrowym jadłospisie i często jest ona traktowana jako zamiennik zwykłego ryżu. Przygotowanie jej z duszoną cukinią i innymi dodatkami to prosty i sprawdzony sposób na prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Kasza bulgur z cukinią - ten przepis jest niezawodny
Kasza bulgur z cukinią, cebulą oraz pesto pomidorowym to przepis, który okaże się niezawodny podczas każdej okazji. Przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. To z kolei oznacza, że możemy spokojnie zaserwować cukinię z kaszą bulgur w formie pełnowartościowego obiadu, który zadowoli zarówno młodszych jak i nieco starszych smakoszy. Niemniej jednak miejmy na uwadze to, że danie jest względnie uniwersalne, a dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu. Dzięki temu, kasza bulgur z cukinią sprawdzi się świetnie także podczas innych, bardziej uroczystych obiadów. Może ona stanowić główne danie na uroczystości weselnej, być podstawą uczty z okazji rocznicy ślubu czy urodziny, a także innych przyjęć o nieco bardziej formalnym charakterze. Niewątpliwym atutem jest to, że danie to może przechować w lodówce, a na drugi dzień, wystarczy je odgrzać, by smakowało równie dobrze!
Cukinia z kaszą bulgur - czy można modyfikować tradycyjny przepis?
Cukinia z kaszą bulgur to idealna propozycja dla osób, które chcą zaserwować sobie bezmięsny posiłek lub całkowicie wykluczyły produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Jednocześnie, przepis można dowolnie modyfikować w taki sposób, by idealnie dopasować go do swoich potrzeb. Możemy np. zdecydować się na dodanie do niego podsmażanego kurczaka. Z drugiej zaś strony, możemy dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, co sprawi, że danie nabierze pikantnego, bardziej wyrazistego smaku. Przepis na kaszę bulgur z cukinią możemy więc dowolnie urozmaicić.
Na oliwie podsmaż pokrojone w plastry cebulę i czosnek.
Do cebuli i czosnku dodaj pokrojoną w plasterki cukinię i pesto pomidorowe. Posól, dodaj przyprawę ZIARENKA SMAKU WINIARY i ok. 100 ml wody. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.
W międzyczasie przygotuj kaszę bulgur. Zagotuj 2 szklanki osolonej wody, wsyp do niej kaszę bulgur, wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 15-20 minut, żeby bulgur napęczniał.
Gdy kasza będzie miękka, dodaj do niej warzywa, posyp słonecznikiem i posiekaną bazylią. Cukinię z kaszą bulgur możesz podawać na zimno i na ciepło.