Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Umyte i oczyszczone z resztek piór udka z kaczki z kością posyp solą, tymiankiem oraz listkami laurowymi.
Tak przygotowane udka z kaczki pozostaw w chłodnym miejscu na około 1-2 godziny.
Po zamarynowaniu kaczkę przełóż do płaskiego rondelka.
Całość zalej olejem sojowym.
Przykryj folią aluminiową tak, aby folia na całej powierzchni dotykała „lustra” oleju (folię ułóż matową stroną do „lustra” oleju).
Całość postaw na płytę i duś do miękkości tak, aby olej tylko „mrugał”.
Tak przygotowaną kaczkę możesz przechowywać w przecedzonym oleju z duszenia w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Rozpocznij przygotowywanie sosu. W rondelku na rozgrzanym maśle zeszklij drobno pokrojoną cebulę, zalej ją winem i brandy.
Gotuj do momentu odparowania co najmniej połowy objętości alkoholu, po czym zalej rozpuszczonym w 350 ml zimnejwody Sosem pieczeniowym ciemnym.
Przed wydaniem sos przecedź przez stalowe sitko i wrzuć trzykrotnie sparzony – zagotowany zielony pieprz.
Tak przygotowany sos podnieś na maśle (wrzuć do gorącego sosu trochę świeżego masła mieszając cały czas rondelkiem lub łyżką – ciemnych sosów nie powinno mieszać się intensywnie trzepaczką rózgową).
Wraz z wkręcaniem masła dodaj kilka kropli śmietany 30% aby złamać ciemny kolor sosu (Uwaga! – w sosie nie może być optycznie zauważalny dodatek śmietany).
Tak przygotowanego sosu nie możesz zbyt długo przetrzymywać, gdyż palący smak zielonego pieprzu „przechodzi” do sosu zmniejszając jego walory smakowe.
Przed podaniem udka kaczki obsmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron na lekko złoty kolor, nie dopuszczając do przesuszenia mięsa.
Gorącą kaczkę układaj na placku ziemniaczanym i polewaj sosem z zielonym pieprzem.