Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Duszone żeberka z cebulą to danie dla wszystkich miłośników soczystego mięsa o ziołowej nucie. Żeberka nacieramy marynatą przyrządzoną z aromatycznych przypraw, czosnku i oleju, a następnie odstawiamy na 2 godziny, by mięso przejęło wszystkie aromaty. Duszone żeberka z cebulą zajadaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.
Żeberka podzielić na porcje (u mnie 5).
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego przyprawy i olej.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie mięso zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Do mięsa dodać obrane i pokrojone w ćwiartki cebule. Smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się zeszkli.
Do mięsa wlać ok. 3 szklanki wody.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.
Gabriela