Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Zalewamy zimną wodą i wstawiamy na gaz, aby się ugotowały. Dodajemy jeszcze trochę soli.
Na patelnie wlewamy oliwę, wbijamy jajka. Dodajemy trochę soli i pieprzu. Smażymy kilka minut na średnim ogniu i przewracamy na drugą stronę na minutę. Wykładamy na talerz.
Ziemniaki nam się gotują i od czasu do czasu sprawdzamy, czy są już ugotowane.
Miękkie, ugotowane ziemniaki odcedzamy. Na patelnię wrzucamy łyżkę smalcu ze skwarkami (musimy je rozpuścić i podgrzać). Dodajemy do ziemniaków.
Tłuczemy praską do ziemniaków i doprawiamy do smaku solą. Nakładamy na talerze do jajek i smacznego.