Dutch baby to niezwykłe danie, które może Cię zaskoczyć. Do przygotowania używa się podobnych składników jak w przepisie na naleśniki albo na omlet. Jednak danie nie jest smażone na patelni, tylko pieczone w piekarniku. Chociaż danie inspirowane jest kuchnią holenderską i niemiecką, przyjmuje się, że jego obecna forma została opracowana w Stanach Zjednoczonych. Niektórzy dopatrują się także podobieństwa tego dnia do brytyjskiego Yorkshire pudding. Niezależnie od tego, co ostatecznie było inspiracją do powstania dutch baby, popularyzacja tego dania to przede wszystkim zasługa amerykańskich restauracji wyspecjalizowanych w podawaniu śniadań. Żeby przygotować baby dutch, będziesz potrzebować naczynia żaroodpornego. Najlepiej jeśli będzie to żeliwna patelnia (bez drewnianej rączki), ale sprawdzi się także naczynie ceramiczne albo blaszka do pieczenia. Pieczony naleśnik dutch baby ma inny smak niż pozostałe produkty mączne, więc będzie stanowić ciekawe urozmaicenie. Jako pyszny i chrupiący przepis na przekąskę, może być śniadaniem, podwieczorkiem albo kolacją. Dutch baby przepis, który pozytywnie zaskakuje gości i członków rodziny, może być podawany z różnymi dodatkami. Gdy jest traktowany jako deser, najczęściej trafia na talerz w towarzystwie owoców - takich jak malina, borówka, brzoskwinie, banan. Dla tych, którzy nie liczą kalorii, preferowanym dodatkiem - oprócz owoców - będzie także bita śmietana i sos czekoladowy. Takie dodatki idealnie komponują się z daniem - oczywiście już po jego upieczeniu. Składnikami, które można dodać jeszcze przed umieszczeniem dania w piekarniku, są jabłka i śliwki. W nieco skromniejszej wersji można zjeść dutch baby na słodko, z cukrem pudrem albo ulubioną konfiturą. Do naleśnika z piekarnika będzie też pasował serek homogenizowany. Samo ciasto można doprawić wedle swojego uznania cynamonem lub odrobiną cukru waniliowego. A co, jeśli dutch baby z owocami Ci się znudzi? Zawsze można wypróbować także wariant wytrawny, dodając na przykład wędzonego łososia, koperek i kremowy serek albo starty ser i pieczarki.