Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gruszki obieramy i czyścimy z gniazd nasiennych, ważymy by było ich 3 kg.
Kroimy w drobną kosteczkę. Wkładamy do rondla, podlewamy 125 ml wody i wsypujemy cukier.
Gotujemy, często mieszając, by owoce nie przywarły do dna. Gdy dżem zgęstnieje, dodajemy imbir i kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze około 30 minut.
Do wyparzonych słoiczków nakładamy jeszcze gorący dżem, zakręcamy.
Pasteryzujemy 20 minut. Odwracamy dnem do góry.