Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Winogrona umyć, lekko zgnieść, przełożyć do garnka i zagotować.
Dodać do nich kwasek cytrynowy, wymieszać, następnie przetrzeć przez sito.
Przecier z powrotem przelać do garnka, lekko odparować.
Do przecieru dodać cukier i obrane i starte na tarce o dużych oczkach jabłka.
Gotować tak długo, aż dżem zgęstnieje.
Gorący dżem przełożyć do słoików, pasteryzować w garnku z wodą.