Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Empanady to niewielkie pierożki wywodzące się z kuchni latynoamerykańskiej. Są znane i lubiane nie tylko w Argentynie, Meksyku czy Chile, ale pokochali je też smakosze na całym świecie. Zdobyły one ogromną popularność na całym świecie, dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i wszechstronności. Możesz je przygotować z różnym farszem, podawać z dowolnymi sosami. Zobacz nasz przepis na empanady i przygotuj je dla siebie i swoich bliskich.
Empanady – przysmak dla fanów kuchni świata
Empanadas, jak są nazywane w Hiszpanii, lub empanadillas w innych krajach hiszpańskojęzycznych, to małe pierożki nadziewane różnymi składnikami np. mięsem, rybami, warzywami, serami. Czasami można też spotkać empanady w wersji na słodko – nadziewane owocami. Popularne są zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.
Przepis na empanady
Podstawą empanadas jest ciasto, które może mieć różne konsystencje, od kruchego po ciasto drożdżowe. Tradycyjnie ciasto jest formowane w kształt półksiężyca lub koła, z wyraźnym brzegiem. U nas będzie to ciasto kruche, ale Ty możesz wybrać inne, jeśli chcesz. Do farszu wykorzystamy tylko trzy składniki – ser, bakłażany i czosnek. To jeden z tych przepisów, który nie sprawi Ci trudności. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne.
Bakłażana pokrój w kostkę, odłóż na durszlak na 10 minut, aby puścił wodę.
Na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju i ząbkiem czosnku podsmaż bakłażany, dodaj sól i odłóż na bok.
Ser Provolone pokrój w kostkę.
Rozwiń ciasto i za pomocą okrągłej foremki wytnij kilka kółek, które wypełnisz w środku bakłażanami i serem. Zamknij krawędzie w kształt półksiężyca za pomocą widelca i posmaruj odrobiną wody.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200° przez 25 minut lub do zarumienienia.