Empanady z kurczakiem to danie, które stale zyskuje sobie coraz to większą popularność. Warto jednak wiedzieć, że te smakowite, nadziewane pierożki przybyły do nas z odległej Ameryki Południowej, a dokładniej z Argentyny. Wydaje się, że obecnie epanada z kurczakiem na stałe zadomowiła się w europejskich restauracjach, a także naszych, własnych kuchniach. Można odnieść wrażenie, że jest to nieco bardziej egzotyczna wersja tradycyjnych
pierogów, które są popularnym daniem kuchni rodzimej. Empanada z kurczakiem może dodatkowo zawierać w sobie nadzienie warzywne, a w niektórych krajach latynoamerykańskich nadzieawa się je lekko słonym, kozim serem. Co ciekawe, takie empanadas możemy przygotować we własnym domu, gdyż nie wymagają one zbyt wiele pracy.
Empanadas z kurczakiem - przepis prosty i szybki do wykonania
Tradycyjne empanadas z kurczakiem przygotowuje się z ciasta chlebowego. Jednak obecnie mamy pod tym względem znacznie większe możliwości. Możemy nawet skorzystać z ciasta francuskiego, które w wersji gotowej znajdziemy w każdym sklepie. Co więcej, empanadas z kurczakiem to przepis, który nie powinien sprawić nam większych problemów, nawet jeśli na co dzień staramy się kuchni unikać. Najważniejsze jest jednak odpowiednie wykonanie farszu. Piersi z kurczaka, a także pozostałe warzywa - dowolnego wyboru, powinny być odpowiednio zamarynowane, a także pieczone razem w specjalnym rękawie. Następnie wystarczy wyciąć okręgi z ciasta i uformować z nich równej wielkości pierożki. Możemy je upiec lub usmażyć na głębokim oleju, w tym wypadku wszystko już zależy od nas.
Empanada z kurczakiem - z czym serwować latynoskie pierożki?
Empanada z kurczakiem to danie, które może być serwowane na niezwykle wiele sposobów. Odnosząc się do tradycji kuchni Ameryki Południowej, możemy podawać pierożki z dodatkiem ostrego sosu pomidorowego. Jeśli zaś nie przepadamy z pikantnymi dodatkami, to możemy zdecydować się na
sos czosnkowy lub
guacamole.
Pasta z awokado również będzie stanowiła dobre uzupełnienie tego dania. Ciekawym sposobem na podawanie empanady z kurczakiem jest skropienie ich sokiem z cytryny i podanie obok pierożków warzywnej salsy. W ten sposób podnosimy także walory wizualne empanadas, które stają się bardziej kolorowe i wyeksponowane. Jeśli chodzi o inny typ dodatków jak np. chleb czy ziemniaki, to nie są one tutaj konieczne. Pierożki same w sobie są syte i kompletne, nie musimy się więc o to zbytnio martwić.