Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Esencjonalny barszcz czerwony gości na moim stole nie tylko w święta. To wartościowa zupa, idealna na jesienne chłodne dni. Jest aromatyczna, lekko pikantna i rozgrzewająca. Popularną zupę jaką jest barszcz można podawać na różne sposoby, np. z pasztecikami, pierożkami czy krokietami. Tym razem Barszcz czerwony esencjonalny Jak u Mamy WINIARY serwuję z chrupiącymi chipsami z warzyw. A jak zrobić takie chipsy warzywne? Wystarczy pokroić ulubione warzywa w cienkie plasterki obieraczką do jarzyn lub nożykiem, skropić oliwą, dodać przyprawy i upiec w piekarniku. Chipsy przygotowałam z buraków, marchewki, pietruszki i jarmużu. Z podanej ilości składników przygotujecie cztery porcje barszczu.
Jarmuż umyj i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Liście podziel na małe kawałki i wytnij z nich twarde części. Buraka, marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w plasterki.
Jarmuż umieść w misce, dopraw solą do smaku i polej oliwą z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
Liście jarmużu umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 8-10 minut, aż nabiorą ciemniejszego koloru i staną się chrupiące.
Chipsy z warzyw wymieszaj z oliwą dopraw solą, pieprzem rozłóż na papierze do pieczenia i przyrumień w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 20 – 30 min.
Zawartość 2 opakowań Barszczu czerwonego Winiary dokładnie rozprowadź w 1l zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj od czasu do czasu do zagotowania. Po zagotowaniu zdejmij z ognia.
Esencjonalny barszcz czerwony podawaj z upieczonymi warzywami.